woensdag 27 april 2011

Dwalen door een kunststad


  Art Amsterdam 2010
 
   Eindeloos dwalen in een kunststad - achter elke haastig opgetrokken muur een nieuwe wereld, de ene aantrekkelijk, een volgende afstotend.
   Het blijft fascineren, deze verpletterende veelheid en verscheidenheid. Heen en weer geslingerd worden, tot je er een kunstkop van krijgt, je oriëntatiegevoel begint te verliezen, als in een immense medina.
   Wandel rustig naar binnen, geef je ogen goed de kost. Laat je verrassen - elk jaar opnieuw.


.
    Andrea Lehmann - Portrait
.


Koen Vermeule - Spirit Chaser
.


Daniel Pittin - Working girl



Peter Martensen - Black stage



 Jaap de Vries - Kate



Mahssa Ashari - Madrid
 
(eigen foto's)
.

dinsdag 26 april 2011

Nacht in China



   Bij mijn speurtocht naar nieuwe, aansprekende kunst stuit ik af en toe op iets, dat me onmiddellijk raakt, zoals het werk van deze jonge Chinees.
 
   Zhang Haiying heeft indrukwekkende portretten geschilderd, die gebaseerd zijn op foto’s van jonge vrouwen, die opgepakt zijn door de Chinese autoriteiten in de strijd tegen de verspreiding van prostitutie en pornografie.
   De met veel publiciteit omgeven ‘anti-vice’ campagne richt zich op het gevangen zetten van tippelaarsters, een groep van kansarme en weerloze vrouwen. Aan de ene kant een gemakkelijke prooi voor gewelddadige bendes, worden ze aan de andere kant bedreigd met boetes en opsluiting door de zedenpolitie. Bij hun arrestatie worden ze ter lering en vermaak door de straten geleid en blootgesteld aan openbare minachting en belediging.
 
   De portretten van Zhang Haiying maken het wrede lot dat deze jonge vrouwen treft, hun kwetsbaarheid en schaamte op schrijnende wijze zichtbaar en voelbaar.








 
 Zhang Haiying - action figures series, 2007-2009
.

Out of the blue



   Op het eerste gezicht lijkt het een spontane snapshot gemaakt met een mobieltje en vervolgens handig gefotoshopt. Schijn bedriegt. In werkelijkheid is dit portret een meer dan levensgrote tekening, geïnspireerd door een foto, maar vervaardigd met een doodnormale blauwe Bic pen.
   
    Het kunstje, dat gerust ‘kunst’ genoemd mag worden, heeft de in Madrid wonende Juan Francisco Casas de bijnaam ‘Bicasso’ opgeleverd. Zijn werk is al over de gehele wereld tentoongesteld en heeft daarbij tal van prijzen in de wacht gesleept.
 
    Kijk verder en geniet van de verleidelijke wereld van deze jonge Spaanse kunstenaar.









   I am an artist born in La Carolina (Andalusia, Spain). I paint large size oil canvases and ballpoint drawings where I reproduce images I take with my camera, youthful and spontaneous domestic photographs of fleeting moments of nighttime fun.



 
Juan Francisco Casas
.

dinsdag 5 april 2011

Dicht op de huid


Yigal Ozeri - Jessica and Adam in the park, 2009


   Op Art Amsterdam 2009 maakte ik voor het eerst kennis met het werk van Yigal Ozeri. Van tientallen meters afstand werd ik door de voorstelling aangesproken, door het magische realisme aangetrokken. Toen ik dichterbij kwam, kon ik het nauwelijks geloven - olieverf, uiterst geraffineerde penseelstreken.
   Op enige afstand ben ik vervolgens blijven kijken naar de reacties van toeschouwers, naar de verbaasde gezichten, met de neus op het doek om zich ervan te vergewissen dat het geen foto was, maar echt geschilderd.
   Laten we een ander werk erbij pakken en het eens van dichtbij bekijken.





Priscilla in Ecstasy, 2008

   De voorstelling doet denken aan de Ophelia van Millais uit het verhaal van Shakespeare, die bezweek onder een tragische, onbeantwoorde liefde en er in verdronk.
   Het gezicht van Priscilla, haar hand, de bloemetjes – alles is met de grootst mogelijke precisie weergegeven, alsof ze voor je ogen tot leven komt.

   De hippe heren van Trendbeheer hadden er in hun evaluatie destijds geen goed woord voor over, rekenden zijn werk tot de dieptepunten van het jaarlijkse evenement.
   ‘Ozeri draait er zijn kwast niet voor om een volgend sletje tevoorschijn te toveren,’ zo luidde het vernietigende oordeel.
    Voor deze heren is realisme kennelijk een goedkoop trucje, een imitatie, een vorm van bedrog, die niet thuishoort in de wereld van de ware, lees abstracte of conceptuele kunst.



Priscilla on Horseback, 2008

   Ieder zijn smaak, maar – nog afgezien van de denigrerende toon – je kunt op zijn minst waardering tonen voor de technische beheersing van zijn schilderwerk.
    Toch kun je je afvragen wat de kunstenaar beweegt om de werkelijkheid zo dicht op de huid te willen zitten. Techniek schept niet alleen mogelijkheden, maar kan ook een valkuil blijken te zijn, een lege vorm voortbrengen.
    Laten we de techniek even vergeten en terugkeren naar de voorstellingen zelf.




Jana and Jessica in the field, 2009

   Wat me opvalt is de losse, ogenschijnlijk toevallige compositie van deze voorstellingen. Eigenlijk versterkt dit het realisme alleen maar, alsof er een matige fotograaf aan het werk is geweest, die snel wat plaatjes heeft geschoten van mooie meisjes, die zijn pad kruisten.
   Zo zien we twee naakte meisjes, vlak bij elkaar op een groot, leeg korenveld op een klaarblijkelijk zonnige nazomermiddag. Meer dan de helft van het immense doek bestaat uit minutieus geschilderde korenhalmen. Waarom is de schilder niet wat dichterbij gaan staan?
   Door de omvang van het doek zijn de meisjes nog altijd groot en levensecht. Tegen de grote, weinig sprekende achtergrond komen ze op je af, word je naar ze toegetrokken.




   Goedkoop effectbejag? Wat mij betreft is er meer aan de hand en schuilt daarin de kern van zijn werk.
   In alle doeken speelt naast de meisjes de natuur een grote rol. Soms lijkt deze overweldigend, zoals in het schilderij van Priscilla in het water. Maar ook in de minder dramatische voorstellingen worden de meisjes geplaatst in een omvattende natuur. Soms is dat een weelderig park, een donker of mistig bos, dan weer een woeste zee of een verlaten korenveld.
   De natuur vormt het ideale decor voor de vanzelfsprekende naaktheid van de meisjes. We keren terug naar de onschuld van het paradijs.



Priscilla in Moss, 2008

   Als we er op deze manier naar kijken, zien we in deze schilderijen geen goedkoop tevoorschijn getoverde sletjes, maar ervaren we een terug naar de natuur, een nostalgisch verlangen naar een verloren gewaande werkelijkheid. Zo worden we een atmosfeer binnengezogen, die met digitale fototechnieken niet valt te bereiken, beleven we ware schilderkunst – voor wie er oog voor heeft, natuurlijk.  
  


Adam and Jessica, 2009

.