woensdag 11 december 2013

Over mensen en beesten


Lovers with Cat 
.

   Na een veel te lange afwezigheid wordt het tijd om de draad op dit blog weer op te pakken. ‘Mensen en beesten’, de tentoonstelling van Oskar Kokoschka in het Boijmans van Beuningen vormt daarvoor een mooie gelegenheid. Honderdvijftig schilderijen en tekeningen zijn vanuit de hele wereld ingevlogen om ons naar het museum in Rotterdam te lokken.



Self Portrait
.

   Kokoschka wilde ‘de aura van de mens in de ruimte’ schilderen…



Mandril
.

   Niet alleen mensen moesten er aan geloven, ook dieren vormden een prooi voor zijn portretkunst – hij werd gefascineerd door de menselijke trekken die hij in ze herkende. Met woeste, trefzekere penseelstreken toverde hij wilde dieren om tot mensen. Ook omgekeerd wist hij mensen beestachtig mooi te vangen – op ruwe, doch gevoelige wijze binnenste buiten te keren.



Portrait of a Young Girl
.

   Veel mensen en kinderen die hij heeft geportretteerd deinsden terug voor het resultaat, herkenden zichzelf niet in de spiegel die hen werd voorgehouden – niet zelden werd een opdracht teruggegeven en kon Oskar naar zijn beloning fluiten.



The Red Egg
.

   Museums zijn net dierentuinen. Niet alleen het tentoongestelde, ook de mensen die er rondlopen zijn het observeren waard – je ontkomt er niet aan.
   Wat me daarbij is opgevallen, is dat veel mensen eerst een vluchtige blik op het schilderij werpen, daarna uitgebreid de tijd nemen om het onderschrift te bestuderen om tot slot met een begrijpend knikje van het kunstwerk afscheid te nemen.
   Opmerkelijker nog zijn de vele mensen met camera’s of smartphones, die alles maar dan ook alles, dus ook de onderschriften willen vastleggen – soms heel precies, maar vaak ook nonchalant, uit een losse hand, niet eens de moeite nemend om recht voor het schilderij te gaan staan.
   Volkomen overbodig natuurlijk. Van haast alle kunstwerken zijn op internet prima afbeeldingen te vinden, zoals je hier kunt zien. Of telt dit niet? Is de ervaring van een museumbezoek pas compleet, een event, als je het op beeld hebt en dit al dan niet op sociale media met de rest van de wereld deelt?
   Genoeg gezeurd, ieder zijn pleziertje, laten we niet vergeten onze ogen goed de kost geven...


















   Zie je wel - commentaar overbodig. Tot slot een schilderij dat me buitengewoon wist te raken…

   Zul je net zien - juist dat schilderij is op het internet onvindbaar. Heb ik weer - had ik nu toch maar wat foto’s genomen… Vooruit, dan maar een ander - ook mooi!




   Kokoschka – Mensen en beesten 

Museum Boijmans van Beuningen tot 19 januari 2014
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten