donderdag 2 januari 2014

Conversatiestuk

Stardust
.

  Met grote groene ogen kijkt ze je doordringend aan, sterker nog, dwars door je heen.
Het hoofd schuin, verleidelijk, de borsten ontbloot. In haar armen wiegt ze twee … tja, wat zijn het eigenlijk… je verwacht zuigelingen te zien, maar wordt geconfronteerd met twee blauw aangelopen puppies. Je deinst achteruit, maar moet blijven kijken…




   Een idyllisch tafereel ontpopt zich tot horror voorstelling. Zo is bij de maker ervan, Glenn Brown wel meer niet wat het schijnt. Het werk lijkt geschilderd met een ruwe toets, maar als je dichterbij komt, blijkt het opgebouwd uit allemaal fijne lijntjes. Als je van opzij kijkt is het doek volkomen vlak, alsof het een digitale print van een schilderij betreft.




   In de serie Conversation Piece toont het Frans Hals Museum werken van hedendaagse kunstenaars in combinatie met werken uit de eigen collectie. Zo is het nu de beurt aan Glenn Brown om een gesprek aan te knopen met oude meesters als Frans Hals, Hendrick Goltzius en Cornelis van Haarlem.
   Zo worden aan de ene kant de artistieke wortels van een moderne kunstenaars blootgelegd, terwijl aan de andere kant een verfrissende kijk wordt geboden op schilderijen die wat onder het stof dreigen te geraken. Dat is tenminste het idee…




   De combinatie doet soms nogal wat geforceerd aan. Zo zien we de afbeelding van een gigantische voet (Brown) naast de indrukwekkende gestalte van Hercules (Goltzius). Waarom deze naast elkaar geplaatst? Beiden imposant? Ook Achilles heeft een blote voet?

   Interessanter dan de vergelijking tussen oud en nieuw is het werk van Glenn Brown zelf. Alleen dat al maakt een bezoekje aan het museum waard. Zijn werk trekt aan en stoot af  - fascinerend!










Conversation Piece van Glenn Brown
Frans Hals Museum, verlengd t/m 16 februari 2014!
.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten